Procedure for ægdonation og medicin

Behandling med donoræg involverer tre personer: ægdonoren, ægmodtageren og den mand, som giver sæd til at befrugte donorens æg. Dette kan være din mand eller kæreste eller en sæddonor.

Vi byder alle kvinder under 51 år velkomne, hvad enten de er gifte, i et forhold eller single. Alle vores ægdonorer er kvinder under 30 år, som har mindst et barn selv. Donorerne gennemgår grundig medicinsk screening og giver O.L.G.A. Fertility Clinic deres egen detaljerede medicinske forhistorie og ligeledes familiens (forældre, søskende, børn) så vel som billeder fra barndommen og også som voksen. Hvis du foretrækker at medbringe din egen donor (feks en søster eller en veninde), har vi også mulighed for det.

Valg af donor

Vi tilbyder dig den enestående mulighed for at vælge en ægdonor fra vores eksklusive Ægdonor Database - DEN ENESTE I EUROPA! Alternativt, hvis du ønsker det, kan O.L.G.A. Fertility Clinic matche en donor til dig i henhold til dine fysiske basiskarateristika.

Synkronisering af menstruationscykli

Både ægdonoren og ægmodtageren skal være i starten af deres cyklus for at starte ægdonationsbehandling. Så det første trin er at synkronisere de to menstruationscykli. Selv hvis du ikke længere har menstruation eller ikke har regelmæssige blødninger, kan vi fremkalde den på det rigtige tidspunkt. Dette gøres ved at udskrive hormontabletter til donoren og modtageren i henhold til den aftalte plan. Nogle gange har ægmodtageren brug for flere ”prøvecykli” for at tilskynde livmoderslimhinden til at vokse, før man starter den cyklus, hvor æggene skal oplægges. Donoren og modtageren tager den sidste tablet på samme dag, hvilket medfører en ”mellemblødning” (menstruation) for begge kvinder. Nu er I begge klar til at starte behandling. Hvis du skal bruge frosne æg, er det ikke nødvendigt for dig at blive synkroniseret med donor og behandlingen kan udføres i din naturlige cyklus. For mere information, anmod venligst om en gratis og uforpligtende telefonkonsultation.

Anmod om opringning

Ægdonors behandling

Når ægdonors menstruation starter, bliver hun ultralydsskannet (en skanning af livmoderen og æggestokkene) for at være sikker på, at æggestokkene er inaktive og livmoderslimhinden er tynd. Din ægdonor tager medicin for at stimulere hendes æggestokke til at producere æg. Efter få dage bliver hun skannet igen før hun starter med nogle andre hormoner for at undertrykke hendes egen hormonaktivitet og forebygge for tidlig ægløsning. En eller to yderligere skanninger vil blive udført under behandlingen for at måle størrelsen på folliklerne (ægblære) i hendes æggestokke og effekten af den benyttede hormondosis.

Efter ca 10 dage tager hun et yderligere hormon for at klargøre æggene mhp udtagning. Ægudtagning foregår ved at suge æggene ud af folliklerne med brug af en når, som man gennem skedevæggen fører ind i æggestokkene. Denne proces bliver udført i fuld narkose for at undgå smerter for donor. Donor er din alene og du vil modtage alle de æg, der bliver udtaget. Herefter hviler din donor et stykke tid indtil eftervirkningerne af narkosen er forsvundet og hun tager det stille og roligt resten af dagen. Hendes del er nu overstået og hun vil få hendes næste menstruation  ca 10 dage senere.

Ægmodtagers (recipient) behandling:

Det er af stor betydning i forhold at kunne gennemskue underliggende problemer, der muligvis kan reducere din chance for succes. Vores primære opgave er at løse disse effektivt, så du kan fortsætte med succesfuld oplægning hurtigt muligt.

Nogle ægrecipienter (kvinder som har brug for donoræg for at blive gravid) har stadig menstruation, nogle har ikke. Underordnet om du har eller ej, så vil du normalt blive bedt om at tage nogle hormontabletter i et bestemt antal dage og så stoppe. Dette resulterer i en mellemblødning eller menstruation. Nogle gange er det nødvendigt med flere ”prøvecykli” for at sikre at livmoderslimhinden vokser som den skal på baggrund af hormonerne. Din O.L.G.A. Fertility Clinic læge vil skrive dette ind i din individuelle behandlingsplan. Måske skal du også have en eller flere indsprøjtninger med et ”nedregulerende” hormon for at modvirke for tidlig ægløsning og ændring af ”implantationsvinduet” – altså for at sikre optimal synkronisering med din donor. I de fleste tilfælde vil du blive skannet inden du starter behandling for at tjekke at slimhinden i livmoderen er tynd og at der ikke er nogle cyster. (Donoræg er selvfølgelig meget kostbare og din O.L.G.A. Fertility Clinic læge vil sikre, at din livmoder er i den bedst mulige stand til at modtage æggene). Dette involverer indtagelse af østrogentabletter, plastre og/eller creme for at opbygge livmoderslimhinden igen. 5 dage før den planlagte dato for ægoplægning, starter du med at tage progesteron i tillæg til østrogen. Dette er normalt i form af vaginale progesteronstikpiller eller creme.

Manden

Donors æg kan befrugtes med enten frisk eller nedfrosset sæd på ægudtagningsdagen. Hvis din mand eller partner afleverer sæd ved det første besøg på vores klinik i St. Petersborg, kan dette nedfryses og derefter blive optøet på ægudtagningsdagen og dermed bliver opholdet i forbindelse med ægoplægningen kortere.  Vi anbefaler manden ikke at have udløsning (ved samleje eller mastubation) 2-5 dage inden han afleverer sædprøven til enten nedfrysning eller befrugtning. Sædprøven kan laves i et dertil indrettet  rum på klinikken eller på dit hotelværelse. Vi skal have sædprøven indenfor en time efter den er lavet og sædprøven skal opbevares ved stuetemperatur under transporten.

Befrugtning og ægoplægning

De udtagne donoræg er befrugtet med mandens sæd eller donorsæd. De bliver dyrket i vores laboratorie i 5 dage. I den periode fortsætter de med at dele og udvikle sig. Efter 5 dage bliver embryonerne til det, som man kalder blastocyster. På dette stadie kan vores embryolog-eksperter afgøre hvilke blastocyster, der er de mest lovende og mest levedygtige. På dagen for oplægning bliver 1-2 af de bedste blastocyster oplagt i recipientens livmoder via cervikalkanalen med et tyndt, blødt plastikkateter. Denne proces er normalt hurtig og smertefri.

Ved IVF eller ICSI cykli med friske donoræg oplægger vi normalt et frisk æg (en blastocyst af højeste kvalitet) og nedfryser de overskydende gode æg. Hvis oplægning af et frisk æg ikke giver et positivt resultet, oplægger vi normalt efterfølgende to frosne æg. Dog er den endelige beslutning om der skal oplægges 1 eller 2 æg patientens på baggrund af vores anbefalinger. Vores anbefalinger er baseret på patientens medicinske situation og ægkvaliteten.

I 2013 var den kliniske graviditesrate for friske cykli med donoræg 54,0% pr oplægning  af en frisk blastocyst og 48,8% pr oplægning af en optøet blastocyst.

Vores anbefaling om kun at oplægge et frisk æg, hvis kvaliteten er i top, er baseret på følgende fakta:

 • Oplægning af 2 friske æg øger din chance ubetydeligt for at blive gravid i forhold til 1 æg (klinisk graviditetsrate efter oplægning af 2 friske æg var I 2013 61%)
 • Oplægning af to friske embryoner resulterer i en tvillingefrekvens på 40%
 • Det er kendt, at der ved tvillingegraviditeter er 5-6 gange større risiko for komplikationer for mor og børn end ved en single-graviditet. 

Behandling efter ægoplægning

Efter ægoplægning skal du fortsætte med at tage østrogen og progesteron i 2 uger og herefter tage en graviditetstest. Denne kan være en blodprøve eller en urintest. Hvis testen er positiv, bør du have en ultralydsskanning 2 uger senere for at bekræfte graviditeten. Hvis der ses et levende foster på skanningen (det ligner et riskorn i fostersækken), bekræfter det din graviditet. Du skal da fortsætte yderligere med hormonerne indtil 12. graviditetsuge og herefter kun med progesteron indtil du er 30 uger henne i graviditeten. For at forstå hvorfor graviditeter med donoræg er så specielle, se da venligst  >>> 

Informér os venligst om resultatet af din graviditetstest så hurtigt som muligt, da vi ser rigtig meget frem til at høre hvordan det er gået dig! Hvis du er gravid, vil vi meget gerne holdes opdateret løbende om hvordan graviditeten går. Vi håber naturligvis at graviditeten forløber problemfrit, men skulle der være nogle komplikationer i det første trimester, bliver vores patienter informeret på forhånd om hvad de skal gøre – se venligst >>>

Hvis din graviditetstest er negativ, er det desværre meget usandsynligt, at du er gravid. Nogle patienter foretrækker selvfølgelig at fortsætte med hormoner og tage endnu en test nogle dage senere. Hvis du får endnu et negativt resultat, kan hormonbehandlingen ophøre.

Hvis tingene denne gang ikke gik, som du havde håbet på, vil vi gøre vores bedste for at tilbyde dig den hjælp og rådgivning, som du har brug for.

Som ved alle graviditeter, er der ved graviditeter efter assisteret befrugtning en lille risiko for abort, graviditet udenfor livmoderen, misdannelser og sen-komplikationer under graviditeten og fødslen. Risikoen for abort efter ægdonation på O.L.G.A. Fertility Clinic er ikke højere end for kvinder i 20’erne, som bruger egne æg. Forklaringen på dette er, at vi bruger donoræg af høj kvalitet fra unge, sunde ægdonorer, anbefaler dig yderst effektiv hormontilskud og har meget høj kommunikationsniveau for at forebygge komplikationer i stedet for at helbrede.

"...If I would have known at the start, what I know now, I would not have done my IVF-attempts at my age as egg donation gave us result straight away. It was the best decision of our lives!"

Karin and Pedro, Sweden

“…When I left the clinic and walked down the Nevsky Prospect I knew I was pregnant — and the feeling was right! 9 month after her visit at the AVA Clinic Alexander was born!”

Ewa and Sten

“…Well the Millennium shift came, the year 2000, we all remember what we did then, right? I got cancer, Hodgkin's lymphoma... And when I stand here now 17 years later, you understand that it went well! Except for one important thing…"

Hillevi


Having questions? Ask our doctors now!

A blog by Tone Bråten

A blog — to help you on your journey to become parents!

Our patients tell their stories •    
  Podcast about embryonic and maternal reasons of pregnancy losses and how we solve this
  Listen to the Podcast!
  More
  The Egg Solution
  Aftenposten, 27 September 2019, Norway. Miriam Lund Knapstad, Helle Aarnes
  More
  Olga is the miracle doctor who gives baby guarantee
  ALLAS.se, Sweden. 6 August 2019. Text & Malin Aunsbjerg
  More
  Cilla Holm became a mother on her own – this is her new Liv (life)
  Dagens Nyheter, Sweden. 7 May 2019
  More
  Russian baby guarantee is the Swedes’ last chance
  Svenska Dagbladet, Sweden. 7 April 2019
  More
  Mum through embryo donation
  Marie Granmar is my very dear patient from more than 8 years ago. Please listen to Marie’s interview on TV4 7 March 2019 in Sweden
  More
  "I became pregnant with an embryo adoption”
  One more story about our dear patient Cilla Holm by Tara Magazine, Sweden
  More
  Titiyo became this year's Comeback Mum: "I've broken the norm"
  More
  Monika and André pay 240,000 SEK for having a child
  More
  "Had to travel abroad to get pregnant after 8 IVF attempts in Norway"
  Interview with our patient Elin Renate by TV2 Norway
  More
  Report on us on Norwegian Television TV 2
  More
  Enjoy our dear patient Cilla's story, who has been interviewed by the "Dagens Nyheter", daily newspaper in Sweden
  More
  Report on us and our dear patient Hillevi on SVTPlay & SVTNews
  More
  FacebookInstagram