Vitrifikation af befrugtede æg

Hvis der under IVF eller ICSI behandlingen viser sig at være flere befrugtede æg end der skal lægges tilbage i livmoderen, kan disse æg, hvis kvaliteten er god, nedfryses.

Disse nedfrosne æg tilhører parret eller den enlige kvinde og kan benyttes i det næste forsøg eller ved næste graviditet. De kan være nødvendige hvis du ikke bliver gravid i den friske behandling eller hvis du bliver gravid og ønsker en bror eller en søster til dit barn flere år senere. Fordelen ved at få nedfrosset æg er, at så har kvinden en ekstra chance for at blive gravid uden at skulle i hormonbehandling og have taget æg ud.Det er heller ikke nødvendigt med en ny sædprøve. Dermed er oplægning af optøede æg meget mindre tidskrævende og omkostningseffektiv. Kvinden kan nøjes med et endagsbesøg og manden behøver ikke at være med. Forberedelserne (mht. livmoderen) til oplægning af de optøede befrugtede æg er ikke meget anderledes end forberedelserne i den friske cyklus.

Nedfrysning af befrugtede er en proces, hvor man nedfryser ved minusgrader, generelt i delingsfasen svarende til præimplantation.
Den første fødsel i verden efter oplægning af optøede æg var tilbage i 1984. Siden da og frem til 2008 er det beregnet, at mellem 350.000 og 500.000 babyer er kommet til verden efter oplægning af optøede æg. Der er rapporteret graviditeter fra selv befrugtede æg, der været nedfrosset i 16 år. Flere studier  lavet med henblik på mulig øgning af fødselsabnormaliteter hos børn født efter oplægning af optøede æg. Varigheden af opbevaringstiden viser sig ikke at have nogen effekt på kliniske graviditeter, aborter, befrugtning eller fødselsraten, hvad enten det drejer sig om IVF- eller ægdonationscykli.

Vitrifikation er nu opfattet som den mest effektive metode til nedfrysning af befrugtede æg og bliver udført på næsten alle IVF klinikker i verden. Men forskningen fortsætter på dette område og protokoller for nedfrysning og optøning af menneskeæg er blevet væsentlig bedre igennem de sidste 25 år.

O.L.G.A. Fertility Clinic ejer en af de største banker i verden med nedfrosne, befrugtede æg, som vi bruger til at opbevare donoræg og vores patienters æg. Vi har brugt vitrifikation til nedfrysning af befrugtede med hjælp af Kuwayama metoden og Cryotop systemer. Nedfrysningen foretages på dag 5 eller 6 i delingsfasen.

O.L.G.A. Fertility Clinic sammenlignlige resultater efter vitrifikation og Slow Freezing (traditionel langsom nedfrysning) på dag 5:

Gennemsnitlig overlevelses- rate på befrugtede æg

Vitrifikation Dag 5

Vitrifikation Dag 6

Slow freezing

77%

78,5%

62%

Implantationsrate

30%

-

-

Klinisk graviditetsrate

43%

47%

26%

Abortrate

21%

13%

26%

Resultaterne af arbejdet på O.L.G.A. Fertility Clinic er det enslydende med resultaterne af flere europæiske undersøgelser, der viser at der fremkommer en højere graviditetsrate ved brug af vitrifikation.

Nedfrysning af befrugtede æg øger parrets chance for at blive forældre. Nedfrysning af befrugtede æg er en økonomisk fordel, idet udgifterne til nedfrysning, optøning og ægoplægning er meget lavere sammenlignet med udgifterne til et nyt IVF forsøg.

Nedfrysning af overskydende befrugtede æg er en biologisk "støtte" til parret, idet det ikke altid er sikkert om den næste mulige befrugtningsforsøg vil blive succesfuld eller om den samme donor vil være tilgængelig. I de tilfælde, hvor et par planlægger at få mere end et barn, giver nedfrysning af befrugtede æg en realistisk mulighed for at få et søskende med den samme genetiske baggrund.

Nedfrysningen er en sikker og betroet proces. Den har ingen negativ effekt på fosteret og graviditeten. Nedfrysning af befrugtede æg gør behandlingen mildere og mere økonomisk.

References:

1.  Planer NEWS and Press Releases 'Twins' born 16 years apart. 01/06/2006
2.  "Genetics & IVF Institute". Givf.com. Archived from the original on 2009-07-27. Retrieved  2009-07-27.
3. Riggs R, Mayer J, Dowling-Lacey D, Chi TF, Jones E, Oehninger S (November 2008). "Does storage time influence postthaw survival and pregnancy outcome? An analysis of 11,768 cryopreserved human embryos". Fertil. Steril. 93 (1): 109–15.

“…I am a single woman and when one is lonely, one is very sensitive…You saw me as a person and I felt that you can help me…”

Birgita

 

"...If I would have known at the start, what I know now, I would not have done my IVF-attempts at my age as egg donation gave us result straight away. It was the best decision of our lives!"

Karin and Pedro, Sweden

“…Well the Millennium shift came, the year 2000, we all remember what we did then, right? I got cancer, Hodgkin's lymphoma... And when I stand here now 17 years later, you understand that it went well! Except for one important thing…"

Hillevi


Having questions? Ask our doctors now!

A blog by Tone Bråten

A blog — to help you on your journey to become parents!

Our patients tell their stories •    
  Podcast about embryonic and maternal reasons of pregnancy losses and how we solve this
  Listen to the Podcast!
  More
  The Egg Solution
  Aftenposten, 27 September 2019, Norway. Miriam Lund Knapstad, Helle Aarnes
  More
  Olga is the miracle doctor who gives baby guarantee
  ALLAS.se, Sweden. 6 August 2019. Text & Malin Aunsbjerg
  More
  Cilla Holm became a mother on her own – this is her new Liv (life)
  Dagens Nyheter, Sweden. 7 May 2019
  More
  Russian baby guarantee is the Swedes’ last chance
  Svenska Dagbladet, Sweden. 7 April 2019
  More
  Mum through embryo donation
  Marie Granmar is my very dear patient from more than 8 years ago. Please listen to Marie’s interview on TV4 7 March 2019 in Sweden
  More
  "I became pregnant with an embryo adoption”
  One more story about our dear patient Cilla Holm by Tara Magazine, Sweden
  More
  Titiyo became this year's Comeback Mum: "I've broken the norm"
  More
  Monika and André pay 240,000 SEK for having a child
  More
  "Had to travel abroad to get pregnant after 8 IVF attempts in Norway"
  Interview with our patient Elin Renate by TV2 Norway
  More
  Report on us on Norwegian Television TV 2
  More
  Enjoy our dear patient Cilla's story, who has been interviewed by the "Dagens Nyheter", daily newspaper in Sweden
  More
  Report on us and our dear patient Hillevi on SVTPlay & SVTNews
  More
  FacebookInstagram