Hvornår og hvordan fortæller man sit barn, der er blevet til ved hjælp af donoræg, omkring ægdonation?

Et eventyr om ægdonation for børn i alderen 5-7 år: Den bedste måde at fortælle det på! Tænker du over, hvordan og hvornår du skal fortælle dit barn om ægdonation? Dette er et almindeligt spørgsmål, som fertilitetspatienter og forældre til børn skabt gennem ægdonation ofte behøver et svar på. Fertilitetspatienter vil altid gøre det bedste for deres barn – selv inden barnet er født! 

Jeg vil forsøge at besvare dette spørgsmål fra mit perspektiv, min erfaring og viden som fertilitetsrådgiver, da jeg virkelig tror på, at der ikke kun er et rigtigt svar – men mange. Hvornår og hvordan skal man fortælle det? Dette afhænger af forældrenes værdier, historie, samfundet de lever i, graden af accept, forholdet til deres barn og barnets personlighed. Imens du læser denne tekst, skal du være klar over, at du vil have det rigtige svar på, hvad der er bedst for din egen familie, men mit råd og arbejde kan også hjælpe dig. 

Hvornår og hvordan, barnet skal have besked, er et spørgsmål, som mange fertilitetspatienter, der gennemgår sæddonation, ægdonation eller embryoadoption, er fokuserede på. De har behov for at vide, hvordan de skal fortælle det til barnet, allerede inden de er gravide. At have en ide om, hvad der vil være bedst for barnet, kan være motiverende og endda give en større selvsikkerhed under behandling, det kan også forstærke beslutningen om, at donation har været det rigtige valg.

Vil du tale med forældre, der har modtaget ægdonation?

Kontakt os

 

Overvejer du ægdonation i fremtiden, og tænker du over, hvordan du skal fortælle det til dit barn?

Hvis du overvejer, hvordan og hvornår du skal fortælle dit barn om ægdonation, enten imens du er i behandling med ægdonation eller før du har besluttet dig for at begynde behandling med ægdonation, så har jeg nogle råd til dig:

 • Du er nødt til at stole på dit moderlige instinkt, du vil vide, hvad der er bedst for dit barn, når tiden kommer
 • Dit barns personlighed vil have betydning for, hvornår og hvordan du vil fortælle det, så det kan være svært at give det rigtige svar lige nu!
 • Din egen holdning vil påvirke, hvordan du fortæller de mennesker, som du omgås og dit barn om ægdonation, og skulle du vælge at fortælle om ægdonation, allerede inden du bliver gravid, kan reaktionen være anderledes, da du måske ikke udstråler positivitet og stolthed omkring ægdonation. Så når du overvejer tidspunktet for at fortælle det, er du nødt til at være klar over, at dine følelser og tanker almindeligvis vil ændre sig under graviditeten, og efter du har født. Oplevelsen af at være mor og være stolt af dit barn vil også have betydning for, hvornår du vil fortælle dit barn og din familie om ægdonation
 • Du bliver moren til dette barns eksistens, fordi du besluttede at få ægdonation. Du havde brug for en celle fra en ægdonor – en celle der ikke alene kan udvikle sig til et barn. Du har besluttet, at denne behandling med ægdonation skal være årsagen til dit barns eksistens. Dit fremtidige barn har brug for at vide dette; at det er dig og ikke ægdonoren, der har den største rolle i dette projekt.
 • Du behøver ikke at skynde dig! Du har 5-6 år til at beslutte dig for, hvordan du skal fortælle det til dit barn, da undersøgelser har vist, at det bedste tidspunkt er i den tidlige barndom.
 • Husk også, at vores samfund altid er i forandring, og at ægdonation bliver mere og mere almindelig og mindre tabu i mange lande over tid. Dette vil selvfølgelig også påvirke, hvornår du vil fortælle dit barn om ægdonation samt hvordan hun/han vil reagere.

Vil du tale om din situation med Tone?

Få gratis konsultation!

 

Lily — fra den anden side af regnbuen

Skrevet af Tone Bråten, en norsk familierådgiver, forfatter og talskvinde med speciale i fertilitet.

Skrevet af Tone Bråten, en norsk familierådgiver, forfatter og talskvinde med speciale i fertilitet.

Overvejer du ægdonation i fremtiden, og tænker du over, hvordan du skal fortælle det til barnet? Er du blevet mor efter ægdonation, og tænker du over, hvordan du skal fortælle det til dit barn? 

Jeg fortæller dig gerne om min bog «Lily - fra den anden side af regnbuen». En bog, der henvender sig til børn mellem 5 og 7 år.

Min interesse for ‘hvordan og hvornår’, man skal fortælle det til barnet, begyndte for fire år siden. Jeg arbejdede på en norsk fertilitetsklinik og talte med mange par, som havde behov for at anvende sæddonation. Igennem mange sessioner, hvor par havde behov for at forberede sig på behandlingen med sæddonation ud fra et følelsesmæssigt og etisk perspektiv, blev det samme spørgsmål stillet igen og igen; Hvornår og hvordan skal vi fortælle barnet om sæddonationen? 

Fire år senere begyndte jeg at arbejde internationalt med ægdonationspatienter, og det samme spørgsmål blev stillet; ‘Hvordan og hvornår skal vi fortælle det til barnet’?

Jeg gennemgik noget forskning om nye familieformer og studerede Susan Golomboks arbejde – en professor ved familieforskningscentret (the Family Research Centre) på universitetet i Cambridge, som studerer nye familieformer gennem årene.

Det, jeg fandt ud af, var, at såfremt forældrene ville fortælle deres barn omkring dets undfangelse igennem ægdonation, så skulle de gøre dette i den tidlige barndom – altså før puberteten begyndte. Undersøgelser viste, at børn, der blev fortalt sandheden i den tidlige barndom, blot fandt det spændende! Men! Hvis sæd- eller ægdonationen var holdt hemmelig, og barnet fandt ud af det senere i livet, så ville barnet opleve flere og sværere problemer med at håndtere informationen.

 

Undersøgelserne viste også, at kvaliteten af forholdet imellem forældrene og barnet er vigtigere for barnets identitet og udvikling, end hvordan det blev til.

Denne information gav mig motivation til at skrive en bog om børn, der er et resultat af ægdonation. Mit ønske var at hjælpe deres forældre med at fortælle om behandlingen på barnets eget sprog. Jeg ønskede at give forældrene et værktøj.

Så, hvordan kan jeg tro, at jeg kan fortælle historien på barnets eget sprog?

 • Før jeg blev uddannet rådgiver, var jeg uddannet lærer. Jeg havde arbejdet med børn i 12 år
 • Mine egne børn er et resultat af IVF. De er nu 7 år gamle (tvillinger), og de har været involveret i skrivningen af denne bog
 • Jeg har arbejdet som rådgiver for fertilitetspatienter i fem år, og har hjulpet dem med etiske og følelsesmæssige problemer relateret til donation
 • I dag konsulterer jeg mere end 50 par og singlekvinder om måneden, der gennemgår eller er ved at begynde donationsbehandling.

Vil du tale om din situation med Tone?

Få gratis konsultation!

 

Bogen “Lily fra den anden side af regnbuen” handler om en femårig pige.


Bogen “Lily fra den anden side af regnbuen” handler om en femårig pige. Hun fortæller sin historie om, hvordan hendes mor og far var nødt til at rejse til den anden siden af regnbuen for at finde det magiske æg – det magiske æg, der ville give dem den baby, de ønskede mere end noget andet i hele verden.

I bogen giver jeg børn en masse information i form af et eventyr – en historie, der vil fastholde barnets interesse gennem hver eneste side. Illustratoren har tegnet billeder, som børnene vil elske, og de vil finde små detaljer på hver side.

Denne bog er en introduktion til barnet for at forstå og acceptere dets undfangelse gennem ægdonation. Du har, som forælder, din egen historie og din egen rejse, der førte dig til at nå dit endelige mål, så du kan begynde med at læse bogen og senere fortælle dit barn din egen historie.

 

Hvilken slags information giver jeg til barnet med dette eventyr?

 • Lily fortæller om, hvordan hendes forældre var nødt til at rejse langt væk for at modtage det magiske æg, som de behøvede. Dette giver forældrene muligheden for at fortælle om deres egen rejse til landet/klinikken, hvor de fik deres egen behandling.
   
 • Bogen viser en grædende mor, der kigger på gravide kvinder og babyer. Jeg forsøger at fortælle barnet, hvor vigtigt det er for en kvinde og en mand at blive forældre.
   
 • Da Lilys forældre ankommer til den anden side af regnbuen, møder de lægen, der er en blanding imellem en mand og en trold. Han fortæller dem, at morens æg ikke længere er magiske, og at der ikke er noget, hun kan gøre ved det. Jeg forsøger at fortælle, at moren ikke kan bebrejdes for den dårlige kvalitet af hendes æg. Dette er noget, der er helt uden for morens kontrol, og der er ikke noget, hun kan ændre eller gøre for at ændre æggenes kvalitet – derfor har hun brug for lægens hjælp.
Da Lilys forældre ankommer til den anden side af regnbuen, møder de lægen, der er en blanding imellem en mand og en trold.

 

 • Donoren er vist med børn omkring sig. Jeg vil gerne fortælle barnet, at donor-feen allerede har sine egne børn, og at hun ønsker at give et magisk æg, så hun kan hjælpe andre til at blive mødre og fædre. Jeg viser barnet, at det vigtigste, donoren gør, er at give det magiske æg. Jeg giver ligeledes information til barnet, så det forstår, at ægget ikke er nok til at gøre moren gravid og få en baby. Ægget er nødt til at blive kombineret med en haletudse og derefter blive overført, med lægens hjælp, til morens mave, så det kan udvikle sig til et barn. Barnet er nødt til at vide, at ægget ikke er nok til at skabe et barn. Hans eller hende mor og far er nødt til at være en del af processen; den største del af processen!
Donoren er vist med børn omkring sig.

 

 • I bogen kan du kun se donoren bagfra, og du kan kun se hendes hår, men barnet kan se ansigtet på moren og faren. Jeg forsøger med dette billede at fortælle barnet, at det er moren og faren, der er de vigtige – ikke donoren. Donoren er sød og giver et magisk æg, med det er forældrene, der beslutter sig for at rejse, få hjælp fra lægen og modtage ægget. Det er således forældrene, der fik det hele til at ske og derved blev gravide.
I bogen kan du kun se donoren bagfra, og du kan kun se hendes hår, men barnet kan se ansigtet på moren og faren.

 

 • Forældrene i bogen skal følge tre gyldne regler for at modtage et magisk æg; den tredje regel er, at de ikke kan få lov til at møde donor-feen. Jeg ønskede at fortælle barnet, at forælderens beslutning om at have mulighed eller ej for at møde donoren, bliver taget af klinikken/lægen. Jeg vil gerne hjælpe forældrene med at fortælle deres barn om valget, når det kommer til anonym eller ikke-anonym donation. I denne bog kan du let forklare dine egne omstændigheder afhængigt af dit valg af anonym eller ikke-anonym, fordi det i bogen er forældre, der ikke må møde donoren – ikke barnet.

 

 • På den sidste side skriver jeg om, hvor stolt Lily er over, at hun er et barn fra den anden side af regnbuen, og hun taler til læseren (barnet)! Jeg vil gerne fortælle barnet, at det er specielt og ønsket, og at dets forældre gjorde alt og adlød alle regler for at få deres barn. I vil gerne fortælle barnet, at hvert eneste barn er unikt på dets egen måde.

 

Det er ikke sikkert, at dit barn vil reagere, som du forventer, når du fortæller om donationen!

Når du beslutter dig for at fortælle dit barn om ægdonation, vil det sikkert være et meget vigtigt øjeblik for dig, men det er måske ikke så vigtigt for dit barn! 

Børn i alderen 5 til 7 år er interesseret i leg, at blive længe oppe om aftenen, være sammen med vennerne og spise slik.

Så, hvis du læser denne bog eller fortæller historien på din egen måde, skal du ikke blive skuffet, hvis barnet ikke er så interesseret eller følelsesmæssigt berørt af historien, som du forventede. Dit barn er opvokset med kærlighed, og du er lykkedes med at opfylde dit barns behov – derfor mangler dit barn ikke noget.

Venlig hilsen, Tone Bråten

 

Alle patienter, der får behandling med ægdonation eller embryoadoption på vores klinik, modtager denne søde bog i deres behandlingspakke. Vi har ikke kun interesse i den høje chance for at få dig gravid og blive mor, men også for at du får en glad familie med et varmt og naturligt forhold mellem forældrene og børnene.

 

Tænker du over ægdonationsprocessen på vores klinik?

Få gratis konsultation!

“…I am a single woman and when one is lonely, one is very sensitive…You saw me as a person and I felt that you can help me…”

Birgita

 

“Three times I went to Russia to pick up some eggs. Six embryos tested by PGS and one was good ))) This little embryo was born when I was 44 and the egg they used was from me when I was 43…”

Susanne

"...If I would have known at the start, what I know now, I would not have done my IVF-attempts at my age as egg donation gave us result straight away. It was the best decision of our lives!"

Karin and Pedro, Sweden


Having questions? Ask our doctors now!

A blog by Tone Bråten

A blog — to help you on your journey to become parents!

Our patients tell their stories •    
  Podcast about embryonic and maternal reasons of pregnancy losses and how we solve this
  Listen to the Podcast!
  More
  The Egg Solution
  Aftenposten, 27 September 2019, Norway. Miriam Lund Knapstad, Helle Aarnes
  More
  Olga is the miracle doctor who gives baby guarantee
  ALLAS.se, Sweden. 6 August 2019. Text & Malin Aunsbjerg
  More
  Cilla Holm became a mother on her own – this is her new Liv (life)
  Dagens Nyheter, Sweden. 7 May 2019
  More
  Russian baby guarantee is the Swedes’ last chance
  Svenska Dagbladet, Sweden. 7 April 2019
  More
  Mum through embryo donation
  Marie Granmar is my very dear patient from more than 8 years ago. Please listen to Marie’s interview on TV4 7 March 2019 in Sweden
  More
  "I became pregnant with an embryo adoption”
  One more story about our dear patient Cilla Holm by Tara Magazine, Sweden
  More
  Titiyo became this year's Comeback Mum: "I've broken the norm"
  More
  Monika and André pay 240,000 SEK for having a child
  More
  "Had to travel abroad to get pregnant after 8 IVF attempts in Norway"
  Interview with our patient Elin Renate by TV2 Norway
  More
  Report on us on Norwegian Television TV 2
  More
  Enjoy our dear patient Cilla's story, who has been interviewed by the "Dagens Nyheter", daily newspaper in Sweden
  More
  Report on us and our dear patient Hillevi on SVTPlay & SVTNews
  More
  FacebookInstagram